Адвокатска кантора Стойчевска и Партньори. Обади се: 0888011848

Ипотечни кредити

Ипотечни кредити

В тази статия ще получите съвети за какво трябва да внимавате когато кандидатствате пред банките за получаване на кредит, обезпечен с ипотека, какви са плюсовете и минусите на ипотечния кредит, как да си спестите време, нерви и разочарования при кандидатстването ви за одобрение за банков кредит, както и как да изберете най изгодната оферта за банков кредит.

След дълги и продължителни огледи, най-накрая сме харесали нашия нов дом и сме твърдо решили да го вземем. Всичко изглежда идеално, остава само да се справим с една основна и изключително важна подробност – откъде да вземем пари за нашето ново жилище. Разбира се, на първо място трябва да си дадете сметка за финансовите си възможности. Когато теглите кредит не забравяйте и допълнителните разходи - собствените ви финансови възможности не опират единствено до месечното покриване на бъдещия кредит – имате разходи по придобиване – прехвърляне на имота, ремонт, поддръжка и други. Какво финансиране обаче да изберем? Закупуване изцяло с ипотечен кредит, частичен ипотечен и потребителски кредит, или може би самоучастие и ипотечен кредит, самоучастие и потребителски кредит? Най-разпространената форма за финансиране при покупката на жилище е ипотечният кредит. Казано по-просто, това е заем, при който вие получавате от банката пари, като обезпечавате вземането на банката чрез вписване на ипотека върху някакъв ваш недвижим имот. Мнозина си мислят, че жилищен и ипотечен кредит са едно и също нещо, но това не е така. Жилищният кредит е кредит за закупуване на жилищен имот. Това означава, че кредитът е целеви - отпуснатите от банката пари отиват за закупуване на имота и се превеждат директно на продавача на този имот.

И така, най-голямото предимство на заемите с ипотека е, че обичайно те са с по-ниски лихви в сравнение с потребителските кредити и дават достъп до по-голямо финансиране. Ипотеката върху недвижимия имот прави кредита по-нискорисков за банката и благодарение на това при него може да се договори по-голяма сума, за по-дълъг срок на изплащане и по-ниска лихва, отколкото при потребителски кредит. Минусът е ясен – жилището ви остава залог, че ще сте изрядни платци към банката. Потребителските кредити при физическите лица обикновено са с по-малък размер, а и с доста по-високи лихви. Ако имате повече лични пари обаче и потребителският кредит е вариант, защото по този начин си спестявате ипотеката на вашия дом. Тя обикновено е свързана с разходи за вас и заради тях може да се окаже, че тегленето на заем с такова обезпечение си струва, когато той е над определен размер. Друг минус на ипотечния кредит е, че при него обикновено трябва повече време, докато бъде отпуснат. Така ако искате да получи възможно най-бързо желаното финансиране, кредитната карта и класическият потребителски заем може да се окажат по-подходящ вариант от заема с ипотека, защото често те се отпускат в по-кратки срокове и с по-малко разходи. 

Колко трябва да е нашето самоучастие в покупката на жилище? По принцип, доста хора ще ви кажат, че колкото повече пари вложим и колкото по-голям процент от цената покрием самите ние с лични пари, толкова по-малко ще се занимаваме с банки и заеми. Принципно е така, но нека не забравяме, че разходите по един имот не приключват само с това да го платим на строителя. Дори напротив! Сериозна сума отива по самото прехвърляне на имота, после идва време за ремонти или довършителни работи, обзавеждане...  Затова нашият съвет е да не влагате всички свои свободни пари в покупката на жилището си. По-добре изтеглете по-голям заем, изплащайте го по-дълго, но не се лишавайте напълно от спестените пари, защото те ще ви потрябват по-нататък за вашето жилище.

Ето няколко съвета, които са важни, защото произлизат от хора минали по този път, някои от които допускали и грешки:

1. Като начало е най-добре да се осведомите за цените на имотите в различните квартали- средна цена на кв. метър. 

2. Направете си точна сметка за евентуалната месечна вноска, която бихте били в състояние да плащате. 

3. Не се лъжете, че някоя банка би Ви финансирала на 100%. Ако нямате заделени спестявания, не тръгвайте на тази стъпка. Подсигурете си поне 30% от сумата за жилището, което бихте купили. Банките финансират в най-добрият случай 90%, но не от цената, която Вие сте договорили с купувача, а от цената на независимият оценител, който обикновено те изпращат за оценка на имота. Освен това при покупка на имот почти винаги разходите по сделката са за сметка на купувача, а те никак не са малко. Има доста разходи и по самият ипотечен кредит, които също са си за Ваша сметка. При намиране на имот и подписване на предварителен договор, трябва да разполагате с 10% от сумата за да заплатите капаро за имота. Банката ще изиска подписан предварителен договор преди да стартира процедура по отпускане на ипотечен кредит.

4. Избор на банка! Преди изобщо да започнете с избора, се замислете за собствената си кредитна история. Ползвали ли сте кредити до този момент и колко пъти сте просрочвали вноски. Ако имате добра кредитна история, то е най-добре да се обърнете първо към банката, която вече Ви е отпускала кредити. Ако имате не добра кредитна история, забравете за изгоден ипотечен кредит и висок процент финансиране. Изобщо нещата ще станат трудно, а може и въобще да не станат.

5. Посетете избраната банка и се срещнете с кредитен инспектор, който подробно да Ви разясни нещата. Поискайте от него да получите предварително разрешение с исканата от Вас сума за финансиране. Повечето от банките дават такова разрешение след като подадете необходимите документи за доход, семейно положение и попълнено искане за кредит със сума и срок на погасяване. Това е един вид сертификат, че банката би Ви отпуснала кредит за покупка на жилище след като се е запознала предварително с Вашите финансови възможности. Веднъж получите ли такова одобрение и сертификат, ще имате време поне 6 месеца да търсите спокойно своето мечтано жилище. Срокът на валидност на тези одобрения е такъв, но би могъл и да се удължи.

6. Тук трябва да се отбележи, че сумата, за която сте одобрени не означава, че задължително ще я получите като кредит. Тя е ориентировъчна и е като максимална, но самият кредит като размер зависи от избрания имот и оценката на оценителя, който банката си изпраща. Предварително може да Ви дадат разрешение за 50 000 евро, но в последствие при самата процедура отпуснатия кредит да е 35 000евро, а може и по-малко. Бихте получили 50 000 евро само ако оценката на имота е напр. 60 000 евро. Затова е добре да се внимава до къде биха ни стигнали възможностите и какви имоти да оглеждаме. И никога да не забравяме, че банката държи да има някакъв процент на самоучастие, който е най-малко 10-15 %. Получено веднъж одобрение за кредит е добра и сигурна предпоставка, спокойно да се започне търсене на мечтаното жилище и дори дава възможност за подписване на предварителен договор и даване на капаро при намирането му. Обикновено това предварително одобрение не е обвързано с такси и за него няма неустойки ако кредита не се усвои. Всички банкови такси, които съпътстват един ипотечен кредит са при усвояването му или чак след като сте намерили своя имот. С подписването на предварителен договор с продавача и представянето му в избраната банка, стартира и самата процедура по отпускане на ипотечен кредит. Не забравяйте, обаче, че отпускането на ипотечен кредит, обикновено е продължителна, така, че постарайте се да уговорите по-дълъг срок за изповядване на сделката.

Адвокатска кантора " Стойчевска § Партньори" предлага на своите клиенти безплатно:

1. Първоначална консултация, когато са ви необходими средства за ново жилище, планирате кредит за лични нужди срещу ипотека, или търсите повече информация за рефинансиране на ипотечния си кредит. Ние ще ви консултираме как да вземете най-правилното решение като ви изготвим сравнителни оферти на най-добрите предложения на пазара. Ще ви съдействаме през целия процес на подготовка и усвояване на заема.

Като клиенти на Адвокатска кантора " Стойчевска § Партньори" ще получите преференциални условия от водещите банки у нас, тъй като адвокатите от нашата кантора са преминали специално обучение за кредитни консултанти и работят съвместно с най-добрите фирми, предлагащи подобни услуги.

2.Какви са ипотечните решения?

Целеви ипотечни кредити:

• жилищен кредит – за покупка на недвижим имот, готов или в процес на строителство

• кредит за строителство – на еднофамилни къщи върху терен, който е собственост на клиента • кредит за ремонти и довършителни работи

• кредит за рефинансиране на друг ипотечен заем.

Нецелеви ипотечни кредити – предоставят се средства на база на ипотека на недвижим имот без да се конкретизира тяхното предназначение.

3. Можете да получите и правна помощ и съдействие и при търсенето на жилище, проучването на собствеността на избраното от вас жилище, изготвяне на предварителен договор за покупко - продажба и др. Повече информация можете да видите тук.

 

Екип

     Адв. Дамяна Стойчевска, мобилен: 0888011848

Магистър по „Право” на Нов Български университет.

Следдипломна квалификация " Право на Европейския съюз", Софийски университет " Св. Климент Охридски", Юридически факултет;

Курс " Наднационални процедури от правото на ЕС за установяване и събиране на частни вземания", ЦОА"Кръстьо Цончев"

Юридически стаж – над 17 години.

Член на Софийска Адвокатска Колегия от 2001 г. 

Практикува в областта на административно и данъчно право, търговско право, гражданско и вещно право, семейно и наследствено право, право на ЕС.

Индустриална собственост

Индустриална собственост

Интелектуална и индустриална собственост, представляват право върху нематериални блага. Това че става дума за права върху нематериални блага, не означава, че те са неимуществени (като личните права), а тъкмо напротив. Някои от правата върху интелектуална собственост също имат личен характер, но има разлика между лични неимуществени права и права върху нематериални обекти.
Няма дефиниция за индустриална и интелектуална собственост, а изброяване, от което се правят изводи.

Правата върху нематериални блага са защитени за първи път от Парижката конвенция за закрила на индустриалната собственост от 1883 г. (с последна редакция от Стокхолм 1967 г.). На конгрес във Виена 10 г. по-рано се поставя въпросът каква е закрилата на индустриалната собственост и се установява, че в международен план такава закрила няма (има национална, но не и международна). Парижката конвенция създава Парижки съюз за закрила на индустриалната собственост, който е една от първите международни организации.

Парижката конвенция дава и определение на понятието индустриална собственост - чл. 1, ал. 2 ПК: Закрилата на индустриалната собственост има за обект патентите за изобретения, полезните образци, индустриалните рисунки или модели, фабричните или търговски марки, знаците за услуги, търговското име, указанията за произход или наименованията на мястото за произход, както и преследването на нелоялната конкуренция; под индустриална собственост се разбират:

1) Права върху патенти за изобретения. Патентът е документът, с издаването на който се свързва изключителното право за използване и разпореждане с изобретението в полза на патентопритежателя. Това всъщност не е обектът на закрила, а актът, който го закриля - обектът е изобретението, а патент е документът за закрила.

2) Права върху полезни модели. Полезните модели са известни още като “малки изобретения” – оригинални изобретателски решения. Не подлежат на закрила като полезни модели методите на производство. При полезните модели има по-занижени критерии (за изобретателско равнище), закрилата им е по-занижена (по-къс срок - 10 г.), по-ниска такса.

Правната закрила на патентоспособни изобретения и полезни модели се предоставя съответно с патент и свидетелство за регистрация на полезно изобретение.

Патентоспособни са изобретенията от всички области на техниката, които са нови, имат изобретателска стъпка и са промишлено приложими. Могат да бъдат регистрирани полезни модели, които са нови, промишлено приложими и имат изобретателска стъпка. Патентът и регистрацията в Патентното ведомство имат действие по отношение на трети лица от публикацията за издаването им в официалния бюлетин на ведомството. По искане на заявителя всяка заявка за патент може да получи национален или международен приоритет от по-рано подадени заявки. Срокът на действие на патента е 20 години от датата на подаване на заявката. Срокът на действие на регистрацията на полезния модел е 4 години от датата на подаване на заявката, но може да бъде продължен за два последователни периода от по 3 години.

3) Права върху промишлен дизайн (“индустриални рисунки и модели” по ПК). Това също е идея, която се прилага при производството. Има се предвид обаче не техническо решение (за разлика от изобретението и полезния модел), а естетически резултат: видимият външен вид на продукт или на част от него, определен от особеностите на формата, линиите, рисунъка, орнаментите, цветовото съчетание или комбинация от тях (чл. 3, ал. 1 Закон за промишления дизайн). Това е оригинално и ново оформление, а не нещо, което следва от функциите (трябва да е нещо, различно от това, което изисква функцията, за да се защити като дизайн) - чл. 11, ал. 2, т. 2 ЗПД. Освен белезите по чл. 3 дизайнът трябва да притежава новост (чл. 12 ЗПД) и оригиналност (чл. 13). Срокът на действие на регистрацията е 10 г., може да се подновява три пъти последователно за по 5 г. (чл. 15).

4) Права върху фирменото наименование. Търговското име е наименованието, под което е известно и се експлоатира едно предприятие. Съдържанието и регистрацията му се уреждат от търговското законодателство. Това наименование идентифицира самия търговец - наименованието, с което лицето извършва стопанска дейност. Съществува задължение да се притежава търговско име, само едно (при марката няма задължение, но едно предприятие може да има повече от една марка).

5) Права върху търговската марка. Марката е знак, който е способен да отличава стоките или услугите на едно лице от тези на други лица и може да бъде представен графично (чл. 9, ал. 1 ЗМГО). ЗМГО урежда четири вида марки. Марката идентифицира продукцията на търговеца (фирмата идентифицира самия търговец, няма пречка фирма и марка да съвпадат). Срокът на действие на регистрацията е 10 г., може да се подновява последователно за по 10 г. (чл. 20 ЗМГО). Може да има еднакви марки за назоваване на различни обекти (това правило не важи за световните марки).

6) Права върху географски означения. Те идентифицират мястото, което в едни случаи се свързва с географски и исторически особености, а в други – с производство на една стока (показва произход). Географските означения биват: 1) наименование за произход (чл. 51, ал. 2 ЗМГО - означаване на произхода, качествата на стоката се дължат на географската среда); 2) географско указание (чл. 51, ал. 3 - означаване на произхода, качество или друга характеристика на стоката могат да се отдадат на произхода). Закрилата се получава чрез регистрацията и се прекратява, когато престане да съществува връзка между географската среда и качествата на стоката (чл. 56).

7) Правила за предотвратяване на нелоялната конкуренция (свързана с марките, фирмите, дизайна). Определени неща са забранени и се преследват като нелоялна конкуренция. Това е негативен обект на закрила. - Нелоялна конкуренция според чл. 10, второ, ал. 2 ПК е всеки акт на конкуренция, който е противен на честните обичаи в областта на индустрията или търговията:

1) дейността да е в областта на индустрията (произвеждане на материални блага, които природата не дава в готов вид, както и рудодобив, добив на кариерни материали) или търговията (предоставяне на права върху материални блага или услуги срещу възнаграждение);

2) конкурентна дейност (да се извършва и от други лица);

3) противоречие с честните обичаи (напр. да не се преиначават обстоятелства във връзка с дейността на конкурента).

В ал. 3 са посочени конкретни забранени действия. - ЗЗК, чл. 30: действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите в отношенията помежду им или с потребителите.

В чл. 31-35 ЗЗК са формулирани и няколко специални състава.

Общото между всички обекти е, че са нематериални блага и права върху такива блага, които са тясно свързани с индустрията (масовото производство) в най-широк смисъл: селско стопанство, добив на полезни изкопаеми, образование, здравеопазване и т.н.

Тези права, които са обхванати от понятието индустриална собственост, са numerus clausus и към тях повече от век не са добавяни нови. ПК определя съдържанието на понятието индустриална собственост като сборно, включващо изчерпателно изброени нематериални блага със стопанско значение.

 

Патент и полезно изобретение

Патенти и свидетелства за регистрация на полезно изобретение

Издаване на патент за изобретение по национална заявка

Законова уредба:

• Закон за патентите и регистрацията на полезните модели; Наредба за оформяне, подаване и експертиза на заявки за патенти.

Процедура:

• Подаване на заявката в Патентното ведомство

Необходими документи:

• Заявление за патент по образец;

• Описание, разкриващо най-малко същността на изобретението (3 екземпляра);

• Патентни претенции (3 екземпляра); • Чертежи, ако са необходими за поясняване на изобретението (3 екземпляра);

• Реферат (3 екземпляра);

• Декларация и приоритетно свидетелство по образец, когато се претендира за приоритет;

• Пълномощно на представителя по индустриалната собственост по образец, ако заявителят подава заявката чрез него;

• Документ за платени такси;

• Декларация за лицензионна готовност по образец - при изразено желание на заявителя;

• Декларация за действителния изобретател по образец ако заявителят е различен от изобретателя.

Срокове:

• Информация за заявката за изобретение се публикува в Официалния бюлетин на Патентното ведомство 18 месеца след датата на подаването й или приоритетната дата.

Издаване на свидетелство за регистрация на полезен модел по национална заявка

Законова уредба:

• Закон за патентите и регистрацията на полезни модели.

Процедура:

• Подаване на заявка в Патентно ведомство

Необходими документи:

• Заявление за регистрация по образец;

• Описание на полезния модел (2 екземпляра);

• Претенции (2 екземпляра);

• Чертежи, ако са необходими (2 екземпляра);

• Реферат;

• Декларация и приоритетно свидетелство по образец, когато се претендира за приоритет;

• Пълномощно на представителя по индустриалната собственост по образец, ако заявителят подава заявката чрез него;

• Документ за платени такси;

• Декларация за действителния изобретател по образец ако заявителят е различен от изобретателя.

Срокове:

• Информация за полезния модел се публикува в Официалния бюлетин на Патентното ведомство след регистрацията.

Адвокатска кантора " Стойчевска § Партньори " предлага на своите клиенти следните услуги:

• Първоначална консултация относно правните възможности в областта на индустриалната собственост и издаването на патент и свидетелство за регистрация на полезен модел;

• Правна консултация относно изготвено описание и претенции и правно съдействие и помощ при попълване на заявка за патент и полезен модел;

• Изготвяне на искане за обявяване недействителност/заличаване на патент/полезен модел;

• Процесуално представителство пред Софийски градски съд при обжалване на актове на Патентното ведомство по реда на Административно процесуалния кодекс -решенич на отдела по спорове, постановени съгласно чл. 58, ал. 3, т. 1 и чл. 58, ал. 5; решения на експертизните отдели по чл. 46, ал. 1, чл. 46а, ал. 1 и 2, чл. 47, ал. 3 и 4, чл. 75г, ал. 3 и чл. 75д, ал. 3 и 4;

• Процесуално представителство по искове за нарушение на патентни права: установителен иск за факта на нарушението; иск за обезщетение за претърпените вреди и пропуснатите ползи; иск за преустановяване от нарушителя на действия, нарушаващи патентни права; споровете за установяване на действителния изобретател; Споровете дали изобретението или полезният модел са служебни по смисъла на чл. 15; Споровете за правото на заявяване по чл. 13; Споровете за право на преждеползване по чл. 21 и право на послеползване по чл. 22; Споровете за нарушаване на изключителното право; Споровете за установяване факта на внедряването на патентовано изобретение или полезен модел; Споровете за размера на възнагражденията при предоставяне на принудителна лицензия.

Разлика между ателие и апартамент

Каква е разликата между ателие и апартамент?

Законодателно никъде няма дефиниция на думата „апартамент“. За това което разбираме като кажем апартамент, ЗУТ използва думата „жилище“ и дава определение и минимални изисквания.

Жилището е: съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди. Изискванията към жилище (апартамент) могат да бъдат извлечени от разпоредбите на ЗУТ и Наредба №7 и са следните:

• да има самостоятелен вход;

• да има най-малко едно жилищно помещение;

• да има кухня или кухненски бокс;

• да има баня-тоалетна; •

да има складово помещение.То може да бъде в жилището или извън него: мазе, таван или килер;

• да не е с изложение изцяло на североизток, северозапад или север;

• светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради трябва да бъде най-малко 2,60 м;

• жилищните помещения в подпокривното пространство на жилищни сгради трябва да имат светла височина най-малко 2,30 м в 50% от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част;

• да имат комини в дневните и в кухните; • стаите и кухните трябва да имат прозорци;

• площта на прозорците за дневни да е най-малко 1/6 от площта на помещението;

• площта на прозорците за спални, кухни и кабинети да е най-малко 1/7 от площта на помещението;

• при горно осветление или при осветление в наклонени плоскости размера на прозорците може да се намали с до 30 на сто;

• да нямат спални непосредствено до асансьорни шахти, сметопроводни и други помещения или пространства с източници на шум и вибрации, по-големи от пределно допустимите съгласно хигиенните норми;

• входните преддверия в жилищата да бъдат с минимална широчина 1,3 м;

• коридорите да бъдат с минимална широчина 0,9 м;

• да е надземно.

Всички тези изисквания важат за новопроектирани жилища (апартаменти) и трябва да се спазят, ако правите проект за преустройство и смяна на предназначението на ателие в апартамент.

От друга страна ателието е нежилищно помещение и служи за индивидуална творческа дейност. Изискванията към ателие са: Ателиетата трябва да имат самостоятелен санитарен възел. Няма други изисквания.

А защо изобщо има ателиета и апартаменти?

Практическите причини наложили това разграничение общо взето са следните:

1.Основната причина да има много ателиета е изискването за необходимия брой паркоместа за жилищни блокове: 1 брой на жилище и 10% допълнителен брой на местата за посетители. Няма описани изисквания за паркоместа към ателие. В последствие МРРБ с писмо-указание от края на 2006г. започва да изисква и по едно паркомясто за ателие. Това не е изискване да имате личен гараж или паркомясто като придатък към апартамента, а общо изискване да бъдат осигурени необходимият брой паркоместа за жилищния блок в рамките на парцела. Дали ще бъдат гаражи на партера, гаражи или паркоместа в подземен паркинг, открит паркинг в парцела или комбинация е въпрос на конкретно решение за всяка сграда. С архитектурния проект трябва да се докаже, че са осигурени, за да се получи разрешение за строеж. Разбира се, всеки предприемач иска повече квадратни метри за продажба и по-малко двор или скъпо подземно строителство. Така апартаментите, за които не могат да се осигурят паркоместа стават ателиета още на проект. Това е основната причина наглед пълноценни апартаменти да се водят по документи ателиета. 

2.Всяко жилище (апартамент) трябва да има склад. Това може да е мазе, таван или килер в самото жилище.

3.Не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север. Това не е често срещана причина, но все пак в редки случаи, при парцели с много лошо изложение наистина има апартаменти, за които е невъзможно да се спази това изискване и те стават ателиета. 

4.На постоянното покачване на цените на имотите по време на бума на строителството – 900, 1000, 1200, 1500 за кв.м, предприемачите отговаряха с апартаменти с все по-малка и по-малка квадратура, за да запазят крайната цена в някакви разумни психологически граници. Така ако в един период можеше за 65000 евро да си купите нормален 65-70м2 едностаен апартамент, само една година по-късно цената пак беше 65000 евро за едностаен апартамент, но предприемачите искаха те да са 50-55м2. Всички помним тези луди години.

5.Друга основна причина е, че на пазара се търсиха тези малки жилища – 30-35м2. Комбинирайки това с предната причина доведе до проектиране на кооперации с много на брой малки жилища с изискването за много повече паркоместа отколкото биха трябвали за същата кооперация, но с по-малко на брой по-големи апартаменти. Така част от тях отново стават ателиета.

6.Към жилищата има минимални изисквания за светла височина, към ателиетата няма. Същевременно всяка сграда е ограничена с максимална височина и нивото на терена. В подпокривните етажи не винаги остава достатъчно светла височина за жилища (апартаменти) – затова там има ателиета.

Ателие или студио?

Думата студио липсва в българските закони. Студио навлезе като търговско наименование основно от жилищно-ваканционното строителство в курортните комплекси, където пазара беше ориентиран към чужденци и този тип малки жилища-ателиета бяха предпочитани. Думата студио е позната на западноевропейците за малко жилище.

Правни, данъци и други разлики:

• ако апартамента се декларира като основно жилище, данъкът се намалява с 50 %. За ателиета няма облекчения;

• ако за вас и членовете на семейството ви, апартамента е единствено жилище, не може да ви го отнеме съдебен изпълнител и да ви оставят на улицата - това имущество е несеквестируемо. Несеквестируемост не важи за ателие;

• нямате право на административен адрес (адресна регистрация) в ателие. Въпреки, че много хора имат такава регистрация в ателие, по закон нямате право и сега режима е затегнат спрямо предни години;

• според семейния кодекс ателието не е семейно жилище;

• възможно е да се развали сделка, ако са ви продали апартамент или жилище, но той не отговаря на всички архитектурни норми за да бъде апартамент;

• възможно е да ви откажат монтиране на двутарифен електромер (дневна/нощна) за ателие, защото не сте жилище;

• ако сте собственик на ателие, може да получите определени предимства при спорове за наследство, развод и др. Например ако другата страна притежава жилище (апартамент), а вие само ателие имате предимство, защото нямате жилище.

Мога ли да живея в ателие?

Реално може да живеете там. Няма забрана да творите в ателие или работите денонощно в офиса.

Съгласно ЗУТ Чл. 178 Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация. При констатиране на такова нарушение, началникът на ДНСК или кметът според категорията на строежа : - забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и др. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно; - на база съставен акт по Закона за административните нарушения и наказания, издава Наказателно постановление. Възможно ли е преустройство и промяна на предназначението от ателие в апартамент? Да. Не е необходимо и съгласие от съседи или общо събрание. Но трябва да се докаже с архитектурния проект, че ателието отговаря на всички изисквания за апартамент. Докато винаги може да се изгради допълнителна ниша-гардероб за склад във всяко ателие, то най-сложно и често невъзможно е да се осигури паркомясто.

Още статии ...